Het verschil tussen een reachtruck en heftruck

Van een BHV cursus tot veilig rijden in een hoogwerker, én van omgaan met asbest tot veilig werken langs de weg; bij EDUQ Opleidingen leer je alles omtrent veiligheid. Maar wat houden onze cursussen eigenlijk allemaal in en wanneer heb je een diploma of certificaat nodig? In deze blogserie lichten wij elke keer een cursus uit ons aanbod toe. We vervolgen deze serie met het verschil tussen een heftruck en een reachtruck. 

Op het eerste gezicht lijkt er misschien niet veel verschil te zijn tussen een heftruck en een reachtruck. In de praktijk worden deze twee trucks dan ook regelmatig door elkaar gehaald. Toch zit er wel degelijk verschil tussen die twee. Het grootste verschil is vooral in de locatie en de reden waarvoor je deze machines gebruikt.  

Het verschil in banden en zitpositie
Het kenmerkende verschil tussen een hef- en reachtruck zijn de wielen die eronder zitten. Dit heeft eigenlijk alles te maken met de ondergrond en de locatie waar je de trucks nodig hebt. Zo heeft een heftruck over het algemeen vier grote, rubberen banden. De wielen van een reachtruck zijn daarentegen veel kleiner en harder; vaak zijn het er zelfs maar drie. Hierdoor kan de reachtruck heel makkelijk rond zijn as draaien om makkelijk door smalle gangen te manoeuvreren. 

Doordat je een reachtruck veelal in smallere doorgangen nodig hebt, is ook de zitpositie van de bestuurder anders. Op een reachtruck zit je namelijk zijwaarts naar de voorkant, terwijl de bestuurder op een heftruck een normale positie heeft. 

Binnen of buiten
Heftrucks kunnen zowel binnen als buiten worden ingezet, terwijl de reachtruck alleen binnen kan worden gebruikt. De reachtruck komt op de vlakke magazijnvloer goed tot zijn recht. Probeer je echter een reachtruck op bestrating te gebruiken, dan hebben de banden onvoldoende demping. Wil je tóch een reachtruck op een buitenterrein inzetten? Dan raden wij een reachtruck met volrubberbanden aan. 

Masten en vorken
Een heftruck wordt aangedreven door een elektromotor en is aan de voorkant voorzien van een mast. Hier kunnen vorken en andere hulpstukken aan worden gemonteerd, waar de last mee opgetild kan worden. De achterkant van de heftruck heeft een contragewicht, zodat de truck niet om kan kiepen bij het oppakken van een last.

De reachtruck heeft een andere opbouw dan de heftruck. De mast die aan de reachtruck zit kan in en uit worden geschoven. Bij een uitgeschoven mast, lijkt de reachtruck het meest op de heftruck. De last bevindt zich dan namelijk ook voor de wielen. Bij een uitgeschoven mast dient de zware tractiebatterij als contragewicht. Is de mast ingeschoven, dan bevindt het contragewicht zich in het midden van de truck. Door dit slimme ontwerp is de reachtruck heel compact en makkelijk wendbaar.

Een certificaat halen
Er zit dus een aanzienlijk verschil tussen de heftruck en de reachtruck. Daarnaast worden ze op een andere manier bediend. Het logische gevolg is dan ook dat er een verschil zit in de certificaten die horen bij de machines. EDUQ Opleidingen biedt zowel een heftruck als reachtruck cursus aan, waar je na een cursusdag en een praktijkexamen een certificaat kan behalen. De cursussen zijn bij EDUQ Opleidingen tevens in verschillende talen beschikbaar. 

Ik wil meer!
Zit je na deze blog toch nog met vragen over het verschil tussen een reachtruck- en heftruckcertificaat, heb je ideeën of wil je nog wat extra informatie? Mail ons naar info@tredstone.nl of bel met 020 244 1500 en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

X