Wat is CODE 95?

Van een BHV-cursus tot veilig rijden in een heftruck, én van omgaan met asbest tot veilig werken langs de weg; bij EDUQ Opleidingen leer je alles omtrent veiligheid. Maar wat houden onze cursussen eigenlijk allemaal in en wanneer heb je een diploma of certificaat nodig? In deze blogserie lichten wij elke keer een cursus uit ons aanbod toe. We vervolgen deze serie met het begrip CODE 95 en wat hier allemaal bij komt kijken.

Wie heeft een CODE 95 nodig?

Want wat is Code 95 eigenlijk? CODE 95 is kort gezegd een code op het rijbewijs van de chauffeur die aangeeft dat hij of zij vakbekwaam is. Deze code ontvang je niet zomaar, maar moet je verdienen door het behalen van een theorie- en praktijkexamen. Het certificaat met de bijbehorende code is vijf jaar geldig voordat je de examens opnieuw moet afnemen.

Code 95 is bedoeld voor iedereen met een C, C1 en/of D, D1 of E-rijbewijs. Of dit voor werk of privé is, maakt niet uit. Op je eigen pagina op de website van het CBR kun je checken hoeveel nascholingsuren er al op je naam staan geregistreerd. Je kunt inloggen met je eigen DigiD-code. Deze inzage is persoonlijk en alleen voor jou bedoeld, je werkgever heeft hier dan ook geen toegang toe.

Wat gebeurt er als er geen CODE95 op mijn rijbewijs staat?

Wanneer je besluit te rijden zonder deze code op je rijbewijs, overtreed je de wet. Je verzekering zal eventuele schade niet langer dekken. Daarnaast mag je ook absoluut niet verder rijden zonder geldig rijbewijs. Ook ontvang je een boete van ruim 800 euro. Dit alles had makkelijk voorkomen kunnen worden met een geldig rijbewijs. Ook als je aan kunt tonen dat je wel 35 uur nascholing hebt gevolgd, maar de code niet zichtbaar op je rijbewijs staat, zal de controleur dit niet als geldig accepteren.

Heb je wel de 35 uur nascholing gevolgd maar weet je niet hoe je de code op je rijbewijs krijgt? Het makkelijkst is om je rijbewijs te laten verlengen of te vernieuwen. Bij vernieuwing blijft de geldigheidsduur van je rijbewijs gelijk. Hier is dan ook geen nieuwe medische keuring nodig. Deze keuring is wel noodzakelijk wanneer je kiest voor een verlenging van je rijbewijs. Houd er wel rekening mee dat het aanvragen van een medische keuring veel tijd kan vergen en ook bij de aanvraag van een rijbewijs moet je tenminste op vijf werkdagen rekenen.

Wat voor vrijstellingen zijn er?

Het kan voorkomen dat een C- of D-rijbewijshouder gebruik kan maken van een van de CODE 95 vrijstellingen. Dit moet je dan wel aan kunnen tonen met je administratie. Je kan in aanmerking komen voor een vrijstelling wanneer je een voertuig bestuurt die maximaal 45 kilometer per uur gaat. Daarnaast zijn er ook vrijstellingen voor voertuigen die in gebruik zijn door strijdkrachten. Denk hierbij aan burgerbescherming, de brandweer of handhaving van de openbare orde.

Voertuigen die op de weg worden getest in verband met technische verbeteringen of die ingezet worden voor het behalen van het rijbewijs hebben ook recht op een vrijstelling. Wil je meer weten over vrijstellingen en of je hier recht op hebt? Dan kun je dit het best navragen tijdens de cursus.

Hoe kan ik mijn CODE 95 behalen?

Bij EDUQ Opleidingen kun je verscheidene CODE95 cursussen volgen en bijbehorende certificaten behalen. Zo biedt EDUQ Opleidingen ADR, Veilig Werken Langs de Weg, de Digitale Tachograaf en EHBO/BHV voor chauffeurs aan. Na het volgen van deze cursussen en het behalen van de diploma’s ben je verzekerd dat je met de juiste vergunningen, kennis en kunde veilig de weg op kunt.

Ik wil meer!

Zit je na deze blog toch nog met vragen over deze of onze andere cursussen, heb je andere ideeën of wil je nog wat extra informatie? Mail ons naar info@tredstone.nl of bel met 020 244 1500 en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

X