AED: 6 dingen die je moet weten

aed-hartstilstand-defibrillator-eduq-tips-opleidingen-hart

In elke BHV of EHBO-cursus komt het gebruik van een AED aan bod. Maar hoe werkt zo een apparaat eigenlijk? Wanneer moet je hem inzetten en waar staat de afkorting eigenlijk voor? Dit en meer in dit vervolg van onze blogserie.

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit apparaat doet dit door het geven van een elektrische schok, waarmee het hart als het ware een ‘reset’ krijgt.

Wanneer gebruik je een AED?
Voordat je een AED kunt gebruiken, wordt er onderscheid gemaakt tussen schokbare en niet-schokbare hartritmestoornissen. Bij een niet-schokbaar hartritme registreert de AED wel een hartritme bij het slachtoffer, maar dit heeft geen elektrische schok nodig. Hier is mogelijk wel mond-op-mondbeademing en hartmassage noodzakelijk. Bij een schokbaar hartritme neemt de AED een hartritme waar, dat een elektrische schok nodig heeft om te normaliseren.

Hoe werkt een AED?
Een grote misvatting over het AED is dat veel mensen denken dat een AED een stilstaand hart weer op gang brengt. Een AED wordt juist gebruikt om een fibrillerend hart te defibrilleren. Bij een fibrillerend hart worden de hartkamers snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Hierdoor wordt er geen bloed meer rondgepompt en ontstaat er een hartstilstand.

Het kan verschillende oorzaken hebben waarom een persoon niet bij bewustzijn is. Dit kun je natuurlijk niet aan de buitenkant zien. Dit is mede waarom het zo belangrijk is dat er snel gehandeld wordt wanneer iemand geen bewustzijn en normale ademhaling meer heeft. Er moet zo snel mogelijk een reanimatie opgestart worden en de AED moet worden gebruikt.

De elektroden van de AED die op het slachtoffer worden geplakt kunnen analyseren wat er met het hart aan de hand is. Alleen wanneer er een fibrillerend hart wordt waargenomen, zal de AED een elektrische schok afgeven.  Doordat de schok direct door het hart heengaat, wordt het hart even stilgezet, net als een reset. Het hart zou hierna zijn normale pompfunctie weer moeten oppakken. Hoe sneller de reanimatie wordt opgestart, hoe groter de kans is dat de normale pumpfunctie wordt opgepakt en het slachtoffer herstelt.

Het bedienen van een AED
Zodra je merkt dat iemand het bewustzijn en een normale ademhaling heeft verloren, is het zaak om direct te beginnen met reanimeren. Laat iemand anders in de tussentijd een AED halen, zodat je die direct in kunt zetten zonder de reanimatie te onderbreken. Zodra de AED ter plaatse is moet je ervoor zorgen dat het slachtoffer een ontbloot bovenlijf heeft. Nu is het zaak om de AED aan te zetten. Het fijne van een AED is dat deze vaak vertelt wat je moet doen, zodat je – ook met geen of weinig ervaring – altijd weet wat vervolgstappen zijn.

Vervolgens zorg je dat de elektroden op de juiste plaats geplakt zijn en hierna start de AED een analyse. Wanneer deze analyse gemaakt wordt, mag je het slachtoffer niet aanraken. Uit deze analyse kunnen verschillende scenario’s voortkomen. De eerste optie is dat er een schok wordt geadviseerd. Zorg hierbij dat niemand het slachtoffer aanraakt en druk dan op de schokknop die op de AED zit. Het zou ook kunnen dat het apparaat automatisch een schok toedient. In het derde scenario wordt er geen schok geadviseerd, hier is dan geen fibrillerend hart waargenomen.

Afhankelijk van de analyse begeleidt de AED de reanimatie door bijvoorbeeld mee te tellen met de compressies. Na een paar minuten zal de AED een nieuwe analyse maken en hier volgt wederom een van de bovengenoemde scenario’s. Ga door totdat de hulpdiensten er zijn of het slachtoffer duidelijke tekenen van leven geeft.

AED inzetten bij kinderen
Een hartstilstand heeft bij kinderen vaak een andere oorzaak dan bij volwassenen. De oorzaak ligt bij volwassenen vaak in het hart, waardoor het bloed vaak nog vol zuurstof zit. Bij kinderen komt een fibrillatie van het hart niet zo vaak voor en ligt de oorzaak vaker bij verstikking of verdrinking. Hier is al het zuurstof in het bloed al opgebruikt, waardoor het hart niet meer kan samentrekken. Het belangrijkste is dan ook om direct het zuurstoftekort te verminderen door te beademen en borstcompressies te geven.

Er zijn verschillende soorten AED’s die allemaal op een nét andere manier werken. De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Er bestaan ook AED’s die speciale kinderelektroden hebben, waardoor er minder stroom gebruikt zal worden. Deze kinderelektroden zorgen er ook voor dat er een kinderanalyse wordt gemaakt en de elektroden moeten op een andere manier geplaatst worden dan bij een volwassene. Wanneer er geen kinderelektroden voorhanden zijn, kan er ook gewerkt worden met volwassenelektroden. Het gaat er immers om dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt om de overlevingskans te vergroten.

Hoe kom ik aan een AED voor in mijn buurt?
Uit onderzoek van de Hartstichting weet meer dan één derde van de Nederlanders niet waar de dichtstbijzijnde AED in hun direct omgeving hangt. De Hartstichting roept Nederlanders op om hun buurt veiliger te maken door een bestaande AED te registreren of er met de buurt een aan te schaffen. De organisatie werkt hart om een landelijk dekkend netwerk aan burgerhulpverleners en AED’s te bouwen. Zo kunnen slachtoffers van een hartstilstand direct de juiste hulp krijgen en overleven meer mensen een hartstilstand. Op de website van de Hartstichting kun je direct checken of jij al een aangemelde AED in jouw buurt hebt. Hier zijn ook tips te vinden over de aanschaf van het apparaat en waar je allemaal op moet letten.

Hoe kan ik leren reanimeren?
Bij EDUQ Opleidingen kun je verscheidene BHV en EHBO-cursussen volgen en bijbehorende certificaten behalen. Zo biedt EDUQ Opleidingen BHV Basis, BHV Herhaal, BHV Incompany, EHBO bij Kinderen, Preventiemedewerker en een speciale BHV-cursus voor chauffeurs aan. Tijdens deze cursussen leer je hoe je erachter komt of een slachtoffer nog bewustzijn heeft en of een slachtoffer nog een normale ademhaling heeft. Daarnaast leer je reanimeren en hoe je een AED in kunt zetten.

Ik wil meer!
Zit je na deze blog toch nog met vragen over deze of onze andere cursussen, heb je andere ideeën of wil je nog wat extra informatie? Mail ons naar info@tredstone.nl of bel met 020 244 1500 en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

X