Wat is VCA?

Van een BHV cursus tot veilig rijden in een heftruck én van omgaan met asbest tot veilig werken langs de weg; bij EDUQ opleidingen leer je alles omtrent veiligheid.  Maar wat houden onze cursussen eigenlijk allemaal in en wanneer heb je een diploma of certificaat nodig? In deze blogserie lichten wij elke keer een cursus uit ons aanbod toe. We starten deze serie met de VCA-cursus.

Wat is VCA?
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VCA is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Het zorgt ervoor dat zowel werkgevers als werknemers bewust zijn van gevaren en risico’s om hen heen, en hier mee om weten te gaan. Al is het wettelijk (nog) niet verplicht om een VCA-diploma op zak te hebben, veel werkgevers vereisen het wel.

Wanneer heb ik een VCA-diploma nodig?
In de Arbowet staan verschillende regels en voorwaarden waar bedrijven aan moeten doen. Met een VCA-diploma kunnen bedrijven gemakkelijk aantonen dat hieraan wordt voldaan. Al is het nog niet verplicht, steeds meer opdrachtgevers vereisen het. Zo kunnen ze laten zien dat er op de werkvloer aandacht wordt geschonken aan de veiligheid, gezondheid en het milieu. Als je een nieuwe baan zoekt of op de arbeidsmarkt aantrekkelijk wilt blijven voor potentiële werkgevers; is het aan te raden om je VCA diploma te halen. . 

Daarnaast zorgt het volgen van een VCA cursus er ook voor dat je up-to-date bent van de laatste veiligheidsregels en goed in staat bent om onveilige situaties te herkennen.

Welke verschillende soorten VCA zijn er?
Een VCA-cursus komt in verschillende soorten en maten. Zo kun je de cursus in verschillende talen als Engels, Pools, Bulgaars, Arabisch en Roemeens volgen. Daarnaast heb je nog verschillen in basis en vol-cursussen, e-learning én cursussen die speciaal zijn ingericht voor leidinggevenden en intercedenten.

VCA Basis is in het leven geroepen voor de basisveiligheid van werknemers. In deze cursus word je getest op de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en de handelingen om een ongeval te voorkomen. Om risico’s te verkleinen willen aannemers het basisdiploma nog wel eens verplichten, in sommige gevallen mag je zonder diploma zelfs het (bouw)terrein niet op.

Een VCA VOL diploma bestaat voor leidinggevenden en zzp-ers. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Zodra je dit diploma op zak hebt, weet je alles over de eisen waaraan je medewerkers moeten voldoen. Hiermee geef je aan dat je kennis hebt van de veiligheidsregels en dit op bedrijfsniveau kan doorvoeren.

Voor intercedenten en leidinggevenden van een uitzendbureau is er weer een andere cursus ontwikkeld. Zij hebben het diploma VIL-VCU nodig. Dit staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Met dit diploma laat je gemakkelijk zien dat je kennis hebt van de veiligheidseisen die worden gesteld aan het personeel van bedrijven met een VCA-certificering. Ook ga je in deze cursus meer in op de relatie tussen het bedrijf, de uitzendkracht en de uitzendorganisatie.

Hoe kan ik mijn VCA-diploma halen?
Bij EDUQ Opleidingen kun je gemakkelijk binnen 1 dag je VCA-diploma halen. De cursusdag duurt van 08.00 uur tot 15.30 uur. Tijdens deze dag komt er een stukje theorie en een stukje praktijk aan bod. Zo leer je veilig werken met elektriciteit, gevaarlijke stoffen, brand, machines en werken op hoogtes of in afgesloten ruimtes. Je leert hier hoe je jezelf en anderen kunt beschermen en hoe je op moet treden bij ongevallen. Deze cursusdag wordt afgesloten met een aansluitend examen van 16.00 tot 17.00 uur. Als je het examen met een voldoende afrondt, krijg je direct een diploma en een pasje mee waarmee je aan kunt tonen dat je VCA-gecertificeerd bent.

Ik wil meer!
Zit je na deze blog toch nog met vragen, heb je ideeën of wil je nog wat extra informatie over onze cursussen? Mail ons naar info@tredstone.nl of bel met 020 244 1500 en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

X